Cum să fim un pic mai fericiți? Dynamic Studio 12/09/2018

Cum să fim un pic mai fericiți?

„Stau la coadă la ghișeu deja de mai bine de o oră…când în sfârșit îmi vine rândul, de dincolo de gemuleț aud o voce care îmi spune “Ce stați dom’le așa acolo? Spuneți-mi pentru ce ați venit?!” Simt cum fața mi se înroșește, urechile iau foc, mușchii mi se încleștează. Da…m-am enervat…Norocul ei că am venit pentru o simplă semnătură și am stat prea mult la coadă. Cum își permite să vorbească așa? Ce vină am eu că s-a trezit cu fața la cearceaf?”
Poate te-a enervat casierul de la supermarket atunci când ți-a trântit restul în mână, poate un taximetrist a uitat să îți răspundă la salut când ai intrat, poate un coleg ți-a refuzat ajutorul atunci când i l-ai cerut, poate un prieten nu s-a ținut de o promisiune.
Deseori se întâmplă ca ceilalți să se comporte contrar așteptărilor noastre. Ne trezim întrebându-ne și spunându-ne “Dacă eu mă comport frumos și respectuos, celălalt nu poate face la fel?” Într-o lume ideală, cu siguranță așa ar sta lucrurile. Dar în lumea noastră, cea reală, haotică și plină de griji, oamenii nu se comportă întotdeauna conform așteptărilor noastre. Cred că ai realizat și tu asta de multe ori. La urma urmei…ce rost are să ne enervăm? Vom reuși vreodată să îi schimbăm pe ceilalți?
Epictet spunea că “Oamenii nu sunt afectați de ceea ce li se întâmplă, ci de cum înțeleg ei ceea ce li se întâmplă.” Avem șansa să trăim mult mai liniștiti dacă medităm asupra acestui lucru și înțelegem că e important modul în care interpretăm orice eveniment sau situație din viața noastră. Oare dacă funcționarei de la ghișeu i-am zâmbi și i-am răspunde frumos, în loc să ne enervăm, ar exista vreo șansă ca ea să își dea seama de reacțiile ei exagerate? Poate că da sau poate că ar continua să fie la fel de acidă. Dar oare printr-o atitudine tolerantă, am putea avea un mare beneficiu pe plan personal? Ne-am simți neplăcut, așa cum e normal, dar nu ne-am enerva, nu am “răspunde cu aceiași monedă” doar pentru “a da o lecție”. Da, e neplăcut să fim tratați cu duritate sau să nu fim respectați chiar dacă noi la rândul nostru am făcut acest lucru. Dar oare stă în puterea noastră să îi schimbăm pe ceilalți? Oare dacă am încerca să schimbăm modul în care noi interpretăm ceea ce ni se întâmplă, am putea fi un pic mai fericiți?
Nu te invit să fii de acord cu cele de mai sus, dar te invit să meditezi la cât de mult îți influențează viața modul în care interpretezi situațiile de zi cu zi. Amintește-ți că tot ceea ce poți controla este modul în care reacționezi interpretezi ceea ce ți se întâmplă!

P