Despre cortizol și efectele lui asupra corpului Dynamic Studio 14/04/2020

Despre cortizol și efectele lui asupra corpului

Scris de: Dynamic Studio
Timp de citire: 10 minute
Despre cortizol și efectele lui asupra corpului. Cum reușim să reducem nivelul de secreție a cortizolului prin sport și meditație?
“Yesterday is history,
tomorrow is a mystery,
and today is a gift…
that’s why they call it present”
― Master Oogway (Kung Fu Panda)
Corpul nostru circumscrie o mașinărie extraordinară. De la celulă până la organe și sisteme, totul se află în corelație. Sistemul nervos, complex conceput, întreține și coordonează procesele desfășurate la nivelul acestuia.
Prin intermediul funcției sale reflexe, prin actul reflex este capabil să genereze răspunsuri adecvate sub acțiunea unor stimuli pe care îi recepționează din mediul extern sau intern.
Un astfel de răspuns adecvat, emis împotriva agenților agresori, îl constituie Sindromul General de Adaptare.
Stresul este ancorat în prezentul nostru iar condițiile de viață în care trăim îl definesc. Precum vorba “De ce ți-e frică nu scapi.”, oricât am încerca să evităm acest cârcotaș cotidian, nu vom putea. Presiunea socială, frica de a face greșeli, agitația locului de muncă, traumele, examenele, concursurile, reprezintă doar câteva exemple uzuale și toate repercutează asupra noastră sub forma stresului.
A fi sau a nu fi stresat?… Aceasta este întrebarea.
În elaborarea răspunsului, un rol important îl joacă așa numiții hormoni ai stresului. Substanțele active sunt eliminate direct în sânge în funcție de circumstanțe și necesitate.
Unul dintre hormonii care interesează subiectul abordat desemnează cortizolul. Hormonul steroid este un glucocorticoid produs de glandele suprarenale, situate la polul superior al rinichilor.
Majoritatea celulelor din organism conțin receptori pentru cortizol drept pentru care, acțiunile sale sunt nenumărate și diferă în funcție de tipul celulei. În condiții de alertă, cortizolul ajută organismul să canalizeze eficient energia. Mobilizează resursele și îl pregătește pentru confruntarea cu situațiile de stres. El este setat să inhibe sau să oprească funcțiile care nu sunt prioritare corpului în momentul respectiv. Totodată, cortizolul generează supresia sistemului imunitar și a proceselor inflamatorii. Activitatea sa implică metabolismul glucidelor, al proteinelor și al lipidelor. Scopul său principal este de a facilita producția energiei, vitală în condiții extreme, prin intermediul gluconeogenezei.
Cum am menționat anterior, stresul luat asupra noastră zi de zi poate să devină cronic. Prin urmare, secreția acestui glucocorticoid va trece și ea de pragul normalului. Supradozajul de stres va fi tradus la acest nivel prin eliminarea în sânge a hormonului într-o cantitate mult crescută. În încercarea de a-și îndeplini rolul, cortizolul aflat în exces va provoca de fapt un dezechilibru în organism. Efectele menționate vor fi optimizate, însă deznodământul situației ne va afla în postura unor personaje surmenate, cu o capacitate a memoriei diminuată, cu posibile insomnii, tulburări ale greutății sau un sistem imunitar deficitar. Corpul nostru va fi mult mai vulnerabil, predispus unei degradări. Normalitatea este perturbată în măsura în care expunerea la factorii stresori se prelungește, dar gestionarea situației dictează în definitiv direcția epilogului.
Fiecare dintre noi am deprins anumite obiceiuri la care apelăm mai mult sau mai puțin conștienți în încercarea de a face față unei provocări. Multe dintre strategii intră în categoria mecanismelor de coping (mecanisme de apărare). Abuz de alimente bogate în carbohidrați: ciocolată, înghețată, dulciurile (gustările în general), băutura în exces, fumatul etc. ne închid în acel cerc bine-cunoscut al viciilor. Ele lasă doar impresia de ajutor. Iluzia creată astfel, ne îndepărtează și mai mult de starea de bine.
Pilonii de susținere în momentele stresante sunt consolidați de exercițiile fizice, meditație, hobby-uri, o plimbare în natură, compania oamenilor pozitivi ș.a. Rutina care include activități precum cele enumerate, reprezintă un refugiu ce permite diminuarea tensiunii acumulate. Paleta îndeletnicirilor este una largă, prin ele mijlocim în mod activ desfășurarea întregului proces despre care am scris. Cunoscând controlul pe care îl are cortizolul asupra sistemelor din corp, deprinderile asociate stresului ar trebui alese în așa manieră încât să contribuie la scăderea nivelului de hormon secretat sau să sprijine menținerea acestuia în grafic.
Textul parcurs denotă un minim informativ din complexitatea corpului uman, însă cunoașterea informației nu este întotdeauna suficientă. Voința și disciplina merg mână-n mână și întrețin un ambient excelent evoluției personale. Adesea, orele din zi se pierd inutil în lipsa unui program elaborat. în cazul de față, organizarea timpului într-un mod productiv (mese fixe, program de lucru, antrenamente etc) constituie un prim pas care sprijină punerea în practică a noțiunilor însușite. Reperul se adresează tuturor celor care își doresc o transformare pozitivă.
Punem accent pe antrenament și meditație deoarece, în viziunea noastră, cele doua formează piatra de temelie în baza căreia, putem clădi un organism mai trainic.
Din punct de vedere al activității fizice, următoarea clasificare are scopul de a vă forma o imagine despre tipul de antrenament pentru care ați putea opta, în funcție de preferințe și capacitate motrică.

1. ANTRENAMENTUL CARDIO

Este recomandat persoanelor care doresc o scădere în greutate.
Puteți alege între o alergare ușoară sau un circuit cu exerciții fizice care sunt menite să vă țină pulsul constant între 90 și 120 de bătăi pe minut.

2. ANTRENAMENTUL FUNCȚIONAL

Utilizează exerciții cu greutatea propriului corp și diferite accesorii.
Are ca scop redobândirea echilibrului muscular.
Este recomandat celor care se confruntă cu disconfort articular sau tensiuni musculare.

3. ANTRENAMENTUL DE FORȚĂ

Este destinat celor care doresc să crească în greutate sau să își dezvolte masa musculară.

4. ANTRENAMENTUL CROSS

Acesta este specific și este axat pe îmbunătățirea abilităților în sporturi precum: gimnastica, haltere, atletism, natație etc.
Se adresează persoanelor care practică sportul constant în viața lor și doresc o provocare nouă.
Alocăm ultimele rânduri meditației făcând trimitere la un alt articol semnat Dynamic Studio, 10 lucruri pe care le poți face în casă în perioada de izolare, unde am menționat despre proiectul “ReSource”. Echipa de neurologi de la Institutul Max Planck pentru Cogniție Umană și Științe Neurologice din Germania, a ajuns la concluzia că nivelul hormonului de stres, cortizolul, a fost cu 51% mai redus în cazul subiecților care au practicat sesiunile de meditație. Sfera meditației cuprinde o varietate de practici mentale. Fără a intra în detaliul tehnicilor, le-am enumerat pe cele mai cunoscute:  meditaţia chakrelor, meditaţia sunetelor, meditaţia cu mantră, Pranayama, unele forme de Qigong, meditaţia de tip Mindfulness, Vipassana.
Mizând pe cele scrise, lansăm un final deschis și vă încurajăm să fiți curioși, însetați de cunoașterea propriei ființe, pentru a pune în aplicare cele relatate. Deveniți schimbarea în bine și creați-vă armonia! Suntem convinși că prin intermediul unei rutine echilibrate, drumul parcurs în acest ciclu al vieții va fi unul prosper.

P