Sauna ca antrenament Dynamic Studio 27/12/2019

Sauna ca antrenament

Cine ar putea refuza o sesiune de saună relaxantă, mai ales după o zi întreagă de muncă? Sau, de ce nu, în weekend ori după un antrenament de alergare în aer liber?
 

Beneficiile evidente ale saunei sunt recunoscute deja de multă vreme și cuprind:

Detoxifierea – prin transpirație eliminăm toxinele din organism.
Întărirea imunității – prin acțiunea sa crește producția de globule albe și globule roșii din sânge.
Îmbunătățirea funcționării creierului – prin eliberarea de hormoni, reducerea depresiei și a anxietății.
Reducerea stresului – sauna face ca organismul să intre în stare parasimpatică, deci apare un proces de relaxare și autovindecare.
Reglarea nivelului insulinei!
 
Pe lângă beneficiile generale, există și importante beneficii din punct de vedere sportiv:

Îmbunătățirea circulației sanguine și reducerea tensiunii arteriale

Dacă faci saună tradițională, îți poți accelera pulsul între 60 și 150 de bătăi pe minut, ba chiar mai mult. Deci un mic antrenament cardiovascular fără exerciții fizice, ce duce la creșterea diametrului și a elasticității vaselor sanguine, necesar pentru sportivi.

Scăderea ponderală

Să nu ne așteptăm la o scădere drastică a greutății, însă datorită creșterii ritmului cardiac, vom arde calorii. O persoană acomodată deja cu sauna, poate arde până la 500 – 600 de calorii în 30 de minute, ceea ce ar fi echivalentul unui antrenament de alergare moderată, de 35-40 de minute.

Reducerea durerilor musculare și articulare

Alternanța de temperatură îmbunătățește circulația sanguină instant, deci ușurează transportul substanțelor nutritive la nivelul mușchilor. De asemenea, prin dilatarea vaselor sanguine din întregul organism, se vascularizează și zone mai greu de vascularizat, cum ar fi cele de la încheieturi și ligamente. Șocul termic va determina, la rândul lui, procese antiinflamatorii și va stimula producția de endorfine, ceea ce contribuie la reducerea senzației de durere.
Prin urmare, sauna este foarte benefică pentru sportivi și nu numai! Aceasta reprezintă un mod ideal de recuperare după diverse concursuri solicitante din punct de vedere fizic. Tot procesul de recuperare se poate accelera. De asemenea, cu efectul saunei asupra scăderii greutății, putem ajunge la un deficit caloric chiar și după un antrenament mai dur (recuperându-ne în același timp) sau într-o perioada de pregătire intensă înaintea unui concurs țintă, ajungând astfel la o greutate optimă.
Pe timpul verii, sauna ajută la termoreglarea mai rapidă și ajută foarte mult la o acomodare mai ușoară cu temperaturile ridicate întâlnite la antrenamente sau concursuri.
Datele științifice (Clinica Mayo – SUA) arată că sportivii de anduranță care au făcut saună de 4 ori pe săptămână, timp de 3 săptămâni, și-au putut îmbunătății considerabil performanța.
 

Cum începem să ne acomodăm cu sauna?

Dacă ești începător, inițial se recomandă doar sesiuni de 10 – 15 minute. Treptat poți ajunge (fără a depășii) la 35 – 40 de minute. Temperatura ideală ar fi cea de +75 de grade Celsius. Sauna ar trebui să înceapă cu cel puțin 45 – 60 de minute după antrenament sau după finalizarea unui concurs, timp în care știm că ar trebui să te regenerezi cu nutriție specifică (suplimente nutritive, hidratare, etc.). Înaine, în timpul și imediat după saună nu este indicat să te hidratezi! După 60 – 90 de minute este indicat să te hidratezi și să iei în calcul și pierderile prin transpirație. Atenție să nu rămâi deshidratat/ă și cu pierderi de săruri minerale!
 
Tu faci saună în mod regulat?
Istvan Szokolszky

P