Cum îți organizezi ziua ca să fii eficient? Mirela Pârv 30/04/2020

Cum îți organizezi ziua ca să fii eficient?

Scris de: Mirela Pârv
Timp de citire: 5 minute aprox.
 
Trecem printr-o perioadă dificilă din multe puncte de vedere. E foarte important să încercăm să ne adaptăm și să profităm de această etapă pentru a ne reorganiza, revitaliza și de ce nu, de a ne cunoaște mai bine. Mulți dintre noi ne-am pierdut în agitația de zi cu zi și forțați de împrejurări, am fost nevoiți să luăm acum o pauză.
Cu speranța că totul va reveni la normal cât mai curând, vă propunem să profitați de timpul liber și să vă pregătiți pentru ceea ce urmează după pandemie.
Dacă în mod normal ai un job solicitant, cu sarcini care nu se mai termină, o familie alături de care vrei să petreci timp de calitate, prieteni care vor să te scoată în oraș sau măcar să te audă la un telefon, activități sportive etc. și simți că nu îți ajung 24 de ore să duci la bun sfârșit tot ce ți-ai propus, acordă-ne câteva minute și citește acest articol despre managementul timpului.
 

„Toată viaţa trebuie să înveţi cum să trăieşti“.

spune un proverb al strămoşilor noştri latini. Însă, după cum ştii, câteodată e greu să găseşti acel „cum“. Să găseşti acea formă în care să reuşeşti să faci tot ce ţi-ai propus. Iar asta în aşa fel încât, la sfârşitul zilei, să nu fii plin de frustrări şi să nu te gândeşti cu groază că mâine o iei de la capăt şi să fii nemulţumit de viaţa ta.

Ca să fim mai eficienţi, trebuie să găsim modalităţi prin care să ne concentrăm mai bine.

Care ar fi acestea?
1. Să ne organizăm activităţile într-un mod cât mai structurat.
2. Să ne focalizăm asupra părţilor complexe atunci când suntem cel mai odihniţi (deoarece Cronotipul nostru este diferit, unele persoane funcționează mai bine în prima parte a zilei altele în a doua parte).
3. Când apare oboseala, să facem pauze scurte şi apoi să ne reapucăm de lucru.
4. În pauze trebuie să ne deconectăm – să facem/gândim altceva, diferit de sarcinile în care suntem implicaţi.
5. În pauze am putem practica exerciţii scurte de relaxare şi/sau de meditaţie (1-3 minute).
In acest articol as vrea sa mă focalizez asupra punctului 1 și anume:

Să ne organizăm activităţile într-un mod cât mai structurat.

Cercetătorii pasionați de structura și managementul timpului ne sfătuiesc să ne organizăm ziua, săptămâna și chiar o perioadă mai lungă de timp, pentru că având o structură, șansele de a realiza tot ce ne-am propus să facem sunt mult mai mari.
Cum aminteam la început lista cu “de facut” a unei zile este destul de lungă: serviciu, familie, prieteni, sport, pasiuni etc.

Structura unei zile ar putea arata astfel:

1. Trezitul și igiena de dimineață.
2. Micul dejun și stabilirea meselor principale – pentru a funcționa la capacitate maximă pe parcursul întregii zile.
3. În fiecare dimineață, alocă câteva minute pentru planificarea zilei tale. Nu îți începe lucrul până când nu ai stabilit ce ai de facut. Această activitate este poate cea mai importantă, dacă vrei să ai un control asupra timpului tău. Împarte sarcinile după priorități. Trebuie să-ți organizezi activităţile astfel încât să faci diferenţa între:
(a) lucruri importante şi urgente;
(b) lucruri mai puţin importante, dar urgente;
(c) lucruri importante, dar mai puţin urgente;
(d) lucruri mai puţin importante şi mai putin urgente.
E recomandat să aloci un interval de timp bine stabilit fiecărui lucru.
4. Fă-ți timp pentru sport!
În funcție de programul de serviciu unii pot face mișcare în prima parte a zilei, alții în a doua parte. Nu contează. Doar să fie în agenda ta zilnică. Fie că îl faci acasă după programe online de antrenamente sau apelezi la serviciile profesionale ale unui antrenor personal, care îți poate un crea un program adaptat nevoilor tale motrice și fiziologice.

Ce rol joacă mișcarea?

Ne ajută pentru că are un impact psihologic si biologic pozitiv ulterior. Fă constant exerciţii fizice. Cu cât eşti mai sănătos din punct de vedere fizic, cu atât mai multă energie o să ai şi o să îţi fie mai uşor să rămâi concentrat de-a lungul unei zile. Alergatul, deja, se ştie că produce endorfine, iar cardio elimină foarte mult din riscul unui atac de cord sau boli ale vaselor de sânge. Mergând însă dincolo de aceste motive ştiinţifice, exerciţiile fizice îţi pot schimba viaţa. Îţi creşte nivelul stimei de sine, creierul se simte extraordinar pentru că este mai bine oxigenat, iar energia ta este din ce în ce mai multă.
Acordă un interval de timp serviciului și deconectează-te odată ce îl închei.
Alocă zilnic timp pentru familie, fie că este acasă, la un film, în parc cu copii, la restaurant etc.
E sănătos pentru creier să alocăm timp pentru citit. Fie și 30 de minute/zi. Îţi dezvolţi vocabularul, creezi noi conexiuni neuronale, vei fi mai inventiv, îţi vei îmbunătăţi abilităţile de raţionare. Îţi dezvolţi imaginaţia şi ai posibilitatea de a învăţa lucruri noi sau de ce nu, să exersezi diverse abilităţi folosindu-te de cunoştinţele din cărţi.
Socializează, în funcție de cât îți permite timpul cu prietenii si râdeți, împărtășiți idei. Zâmbetul este un calmant extrem de eficient. De fiecare dată când zâmbeşti eliberezi serotonină, endorfine, adică „analgezice naturale“.
Suntem ființe sociale și emoționale.
Fiecare dintre noi are, pe parcursul unei zile, intervale de timp în care dă mai mult sau mai puţin randament. Ar trebui să ne organizăm munca în funcţie de aceste intervale pentru o eficiență maximă, iar la sfârșitul zilei să putem spune: am realizat tot ce mi-am propus.
Sunt obosit, dar mulțumit de mine!

P