Scris de: Psih. Mirela Pârv
Timp de citire: 3 minute
Trăim acum o problemă majoră, această epidemie de COVID-19, iar gestionarea emoțiilor este foarte importantă.
Pentru că suntem diferiți, generăm răspunsuri psihologice diferite. Unii răspund adaptativ/funcțional, alții dezadaptativ /disfuncțional. Un răspuns adaptativ /funcțional ne ajută să trecem mai ușor peste problema cu care ne confruntăm. Un răspuns dezadaptativ/disfuncțional poate genera și alte probleme psihologice.
Tipuri de răspuns dezadaptativ:
– ”nu pot accepta ce mi se întâmplă”, ”nu trebuia să trăiesc eu asta”, ”este o catastrofă”, ”nu pot tolera aceasta situație”, ”viața este nedreaptă”, ”sunt înconjurat/ă de pericole”.
Acest tip de gândire poate duce la trăirea de episoade depresive, anxioase, de panică sau furie.
Răspunsurile adaptative sună așa:
– ”este rău ce se întâmplă, însă nu este o catastrofă”, ”doar în anumite privințe pot să influențez viața”, ”viața mea nu se sfârșește aici”, ”pot tolera situația deși este neplacută”.
Aceste răspunsuri ne ajută să facem față situației mult mai ușor, ne ajută în gestionarea emoțiilor.
În situația actuală, și în general, avem dreptul să fim îngrijorați, nu panicați/anxiosi, putem fi triști, dar nu depresivi, putem fi nemulțumiți, dar nu furioși.
Să nu uităm, totuși, că fiecare avem viața noastră, care merge mai departe și în particular trăim momente frumoase și pozitive. Este indicat să nu le neglijăm, concentrându-ne doar pe situația globală.
Să fim conectați la informații reale și să fim responsabili, inclusiv cu resursa hrană.
Nimeni nu a prevăzut această situație și nimeni nu poate ști ce va fi mâine.
Poate că în urmă cu o lună ne doream o pauză de la ce avem de făcut în fiecare zi. Poate ne-am dorit mai mult timp liber pentru noi, pentru familie, pentru prieteni și pentru lucrurile care ne aduc bucurii.
E indicat să învățăm să facem din orice tip de situație un moment memorabil pentru noi.
Acum e acel moment!