Atunci când dorim să facem o schimbare, stabilirea obiectivelor este esențială. Pentru a putea susține aceste schimbări, obiectivele sau scopurile pe care le setăm trebuie să aibă câteva caracteristici. Astfel, atunci când vrei să schimbi ceva în viața ta, în primul rând formulează obiectivele în termeni pozitivi, afirmativi și din punct de vedere gramatical. Evită formulări de genul “Nu vreau să mai fiu nervos!” sau „Nu vreau să mai fiu dezorganizat!”. Acest tip de formulări se centrează pe problemă și nu oferă o soluție sau o direcție de urmat. Gândește-te la cum te vei comporta atunci când nu vei mai fi nervos sau dezorganizat? Creierul nostru nu recunoaște negațiile, ci operează cu afirmațiile. De aceea clasicul „Nu te gândi la elefantul roz”, nu face decât să îți activeze imaginea acelui elefant roz, mai apoi ducându-se o lupta în mintea ta pentru a anihila imaginea elefantului roz.
Pe de altă parte, obiectivele pe care le setezi e bine să fie specifice. Tot mai des și în tot mai multe domenii, este utilizat acronimul SMART pentru caracterizarea obiectivelor. Acest SMART înseamnă de fapt:
S – Specific
M – Măsurabil
A – Accesibil
R – Realist
T – Încadrat în timp
Luându-ți un obiectiv general și transformându-l după modelul SMART, schimbarea va părea mai ușor de implementat. De exemplu, obiectivul „vreau să slăbesc” l-am putea transforma astfel:
- Specific – de la simplul „să slăbesc” să aducem în concret: să îmi arate cântarul cu 5 kilograme mai puțin, să pot purta rochia mulată care-mi place mult, să pot purta pantaloni scurți etc.;
- Măsurabil – cum îmi propun să fac asta? Ex: Am să mă antrenez de 3 ori pe săptămână; Am să alerg de 2 ori pe săptămână etc.
- Accesibil – alege un comportament care depinde de tine, pe care tu îl controlezi;
- Realist – gândește-te la ceva ce poți îndeplini, de exemplu „Să slăbesc 10 kg într-o săptămână” nu sună prea realist, în schimb „să slăbesc 10 kg într-o lună, pare mai tangibil;
- Încadrat în timp – setează un timp limită până la care dorești să îți atingi obiectivul (nu uita să fie realist).
Acest model, se pliază pe diferite situații din viața noastră, de la slăbit la eficacitate profesională, până la dezvoltare personală și depășirea propriilor bariere. Esențial este să ne străduim să formulăm totul în termeni pozitivi, să aducem expresiile vagi în concret, să le transformăm în acțiuni și comportamente pe care noi le controlăm și care sunt realizabile.