Ce se întâmplă cu creierul nostru atunci când facem exerciții fizice și cum ne face sportul mai fericiți?
Ce declanșează FERICIREA în creierul nostru atunci când practicăm sportul?
Sunt întrebări care au pasionat oamenii de știință de multă vreme, iar strădania lor de a afla răspunsuri la aceste întrebări nu a rămas nerăsplătită.
Sportul a fost declarat a fi un remediu pentru aproape totul în viață, de la depresie, la pierderi de memorie, boala Alzheimer, Parkinson și altele.
Cei mai mulți dintre noi suntem conștienți de ceea ce se întâmplă cu corpul atunci când facem exerciții fizice. Ni se dezvoltă masa musculară și stamina. Simțim cum activitățile de zi cu zi (de exemplu urcatul scărilor) devin mai ușoare dacă le exercităm regulat. Deși, când vine vorba de creier și de starea de spirit, conexiunea nu este atât de clară.
Ce se întâmplă de fapt: dacă începem practicarea sportului, creierul recunoaște acest lucru ca pe un moment de stres. Pe măsură ce tensiunea inimii crește, creierul crede că suntem fie în lupta cu inamicul sau că fugim de el. Pentru a se proteja creierul de stres, acesta eliberează o proteina numita BDNF (Brain-Derivate Neurotrofic Factor). Acest BDNF conține un element de protecție și este un element reparatoriu pentru neuronii de memorie, acționând ca un comutator de resetare. De aceea ne simțim de multe ori în largul nostru, lucrurile sunt clare după exercițiul fizic și în cele din urmă suntem fericiți.
În același timp, o altă substanță chimică folosită împotriva luptei cu stresul este eliberată în creierul nostru numită endorfină.
Aceste endorfine au tendința de a reduce la minimum disconfortul produs de exercițiul fizic, blochează sentimentul de durere și chiar sunt asociate cu un sentiment de euforie.
În general, o mulțime de lucruri se întâmplă în interiorul creierului nostru și este, deseori mult mai activ decât atunci când stăm jos sau ne concentrăm mental.
Deci, BDNF și endorfinele sunt motivele pentru care sportul ne face să ne simțim atât de bine. Partea oarecum înfricoșătoare este faptul că acestea au un comportament foarte asemănător și captivant ca morfina, heroina sau nicotina. Singura diferență? Ei bine, este de fapt bun pentru noi.
Cea mai importantă parte este, desigur, să descoperim modul în care putem declanșa eliberarea acestor substanțe într-un mod optim și de lungă durată. Un studiu recent de la Universitatea Penn State face lumină în această privință, iar rezultatele sunt mai mult decât surprinzătoare. Ei au descoperit că pentru a fi mai productiv și mai fericit într-o zi de lucru, nu contează atât de mult dacă faci sport în mod regulat, ci dacă ai făcut sport în acea zi: cei care au făcut sport în cursul lunii precedente, dar nu în ziua testării, s-au descurcat mai bine la testul de memorie decât cei care au fost sedentari; dar cel mai bine s-au descurcat cei care au făcut sport în dimineața testării.
Pentru a obține cel mai înalt nivel de fericire și beneficii pentru sănătate, cheia nu este de a deveni un atlet profesionist. Dimpotrivă, este nevoie de timp acordat sportului, pentru a ajunge la nivelul la care fericirea și productivitatea atinge maximul în viața de zi cu zi: cel puțin 20 minute/zi este suficient pentru început.
Acum voi relua câteva din ponturile care să te ajute să te organizezi în așa fel încât sportul să facă parte din viața ta.
Aici sunt unele dintre cele mai importante lucruri care trebuie făcute, pentru a face din sport o activitate distractivă și pentru a atinge succesul:
1. Pune-ți hainele de sport chiar pe ceasul deșteptător sau pe telefon atunci când te duci la culcare. Când te vei trezi dimineața, gândul îți va zbura direct la asta și vei fi impulsionat să te îmbraci cu ele și să faci sport!
2. Urmărește progresul într-un jurnal pentru a vedea rezultatele și încearcă să faci din sport un obicei bun.
3.Gândește-te la pași mici și pornește de acolo: începe o dată pe săptămâna și avansează de aici. Nu-ți propune ținte imposibil de atins într-un timp scurt, nu le vei atinge și asta te va demotiva.
Concluzia este că, prin exerciții fizice, stimulăm creșterea proteinelor BDNF în creierul nostru, care acționează ca un amplificator pentru starea ta de spirit.
Deci, ce mai aștepți?
Începe chiar acum un sport pentru că și tu vrei să fii fericit!
Corpul nostru are nevoie de mișcare, este construit pentru mișcare.
Deci, pune-l în mișcare!
Sportul ne face mai fericiți!
22/04/2021
YOU MAY ALSO LIKE
Related Posts
-
21/09/2021 Cum se fac genuflexiunile?
-
21/07/2021 Încălțămintea sportivă
-
23/06/2021 Suplimente pentru slăbit. Ce să alegem?