Scris de: Dynamic Studio
Timp de citire: 3 minute
Ca o scurtă premisă pentru acest articol, vă punem la dispoziție cuvintele filosofului grec Hipocrat. „Sănătatea depinde de echilibrul dintre alimentație și activitatea fizică.” După cum se cunoaște, alimentația frunizează nutrienții pe care organismul nostru îi utilizează în producția energiei, iar faptul că este indispensabilă trăirii, este perfect verosimil.
Deși filosoful certifică sportul ca și conservator al sănătății, mișcarea rămâne un parametru discutabil pentru mulți. Unii asociază o plimbare cu suficientul sau minimul unei zile, alții nu se mai satură de antrenament sau din contră, nici nu vor să audă de el.
Sedentarismul are un indice aflat în plină ascensiune în momentul de față. Scuzele pentru lipsa exercițiilor fizice sunt și ele la ordinea zilei. Dacă privim rutina înecată în agitație, stres și epuizare, putem afirma că omul se găsește de fapt într-un ciclu „foarte activ”. Din păcate această certitudine repugnantă este realitatea multora. În limbajul oamenilor foarte ocupați, lipsiți de timpul prezent, a devenit tabu exprimarea „Am antrenament!”. Prin alte cuvinte, dedicarea unei părți de timp mișcării, ține de domeniul suprarealismului.
Cu toate că există înțelegere pentru inactivitate din cauza numeroaselor motive serioase, ne permitem să vă întrebăm:
Voi, cei care fugiți de sport pentru că nu aveți timp, ați luat vreodată în calcul că puteți face sport acasă?
Activitatea este realizabilă indiferent de statusul orarului și îți poate oferi rezultate extraordinare, atât fizic cât și psihic. În acest caz, buna organizare și motivația țin de ordinul detaliilor care indiscutabil fac o diferență.
Pentru o imagine mai limpede a celor scrise, în continuare vă invităm să citiți avantajele și dezavantajele când faceți sport acasă.
AVANTAJE
- Antrenamentul se desfășoară în propria casă.
- Echipamentul sportiv poate fi chiar ținuta de stat în casă.
- Timpul alocat drumului până la sală sau în parc, poate fi introdus ca timp în antrenament.
- Confortul este mult mai mare datorită spațiului personal.
- Antrenamentul poate fi asistat de un antrenor prin mediul online (Este foarte convenabil pentru cei care au nevoie de îndrumarea unui specialist sau vor să solicite o pregătire mai avansată)
- Activitatea fizică poate sa fie realizată ca activitate de familie. (dacă e cazul)
- Persoanele care dispun de o curte, se pot bucura de vremea bună și efort simultan.
- Playlist-ul preferat poate fi ascultat pentru un stimul suplimentar de energie.
- Exercițiile fizice se pot executa oricând se dorește.
- Coarda, ganteră și elasticul se pot utiliza și în casă.
DEZAVANTAJE
- Echipamentul sportiv este redus față de cel din sala de antrenament.
- Antrenorul nu te poate supraveghea și corecta la fel cum o face în sala de antrenament.
- Interacțiunea directă cu antrenorul față în față este mult mai motivantă decât prin intermediul un gadget.
- Când intervine limitarea impusă de spațiu, anumite mișcări pot să fie greu de executat.
- Orarul zilei susținut de o motivație limitată, confort și comoditate, pot conduce cu ușurință la o neglijare a rutinei fizice.
Hormonii fericirii, a căror secreție crește după un efort fizic, nu fac diferența între casă, sală sau parc. Producția lor va fi intensificată în mod normal, indiferent de mediul în care se desfășoară activitatea.
Dat fiind cele scrise, lipsa de activitate fizică este în defavoarea propriei ființe. Utilitatea pe care o atribuim mișcării, depinde implicit de conștientizarea necesității sale în viața personală. Fără a ține seama de locul ales pentru desfășurare, sportul definește un mod sănătos de a trăi. Așadar devine insuficientă doar cunoașterea beneficiilor efortului fizic, procesul înțelegându-se prin practica însăși.