Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca fiind o “stare de bunăstare fizică, mentală și socială completă și nu doar absența bolii”.
Există multe alegeri individuale pe care le putem face pentru a ne îmbunătăți atât bunăstarea fizică, cât și cea mentală și socială. Ceea ce mâncăm, cum trăim și mediul social în care ne desfășurăm activitățile – toate acestea ne pot afecta starea de sănătate.
Pentru a ne dezvolta armonios și a supraviețui, avem nevoie de hormoni. Dereglările acestora pot avea consecințe nefavorabile asupra sănătății noastre. Printre cei mai importanți, se numără: serotonina, dopamina, endorfina și oxitocina, numiți și hormonii fericirii.
Serotonina este sintetizată din triptofan (aminoacid esențial), care ajunge în corpul nostru prin alimentație și se găsește în alimente comune, precum nuci, brânzeturi și carne. Aceasta contribuie la menținerea unei stări generale pozitive si influențează buna funcționare a organismului, somnul, memoria, procesul de învățare, dispoziția, apetitul etc. Un nivel scăzut de serotonină poate duce la apariția anxietății și depresiei.
Endorfinele ne ajută să facem față stresului și durerii. În momentul interacțiunii cu receptorii aflați în creier, endorfinele reduc senzația de durere, anxietatea și ne ajută să ne adaptăm în situații necunoscute. Nivelul optim al acestora poate fi obținut, cel mai eficient, prin practicarea sportului.
Dacă sunteți sceptici cu privire la cele menționate, întrebați un sportiv cum se simte după un antrenament, sau mai bine, JUST DO IT!
Dopamina face parte din sistemul de recompensare al creierului și se eliberează când vrem să ne facem anumite pofte. Atunci când dezvoltăm o anumită dependență, fie că este vorba de alcool, zahăr, telefon, căutăm modalități de a ajunge la plăcerea provocată de comportamentul care duce la dependența respectivă. Noi înșine, ne putem provoca mici descărcări de dopamină fără a dezvolta dependențe, prin câștigarea unor competiții sportive sau terminarea unui set de exerciții din antrenament.
Oxitocina este hormonul fericirii, iubirii, atașamentului și al legăturilor sociale și se eliberează în momentul contactului fizic sau atunci când experimentăm sentimentul de încredere. Pentru a provoca descărcări ale acestui hormon, sunt recomandate activitățile de grup, în special cele sportive (antrenamente de grup).
La Dynamic Studio te vom întâmpina mereu cu zâmbetul pe buze, vom avea încredere în tine chiar și atunci când tu crezi că nu mai poți și te vom ajuta să îți atingi obiectivele, astfel încât hormonii fericirii să fie eliberați în corpul tău în urma fiecărui antrenament.
Iată câteva sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos:
- Menține-ți greutatea corporală în limite optime (IMC între 18,5-24,99).
- Respectă programul celor 3 mese/zi, consumând alimente cât mai variate, evitându-le pe cele ultra-procesate.
- Înlocuiește carnea grasă cu carne de pasăre, pește sau leguminoase (fasole, linte, năut etc.).
- Alege produsele lactate (lapte, iaurt, brânză etc.), care au un conținut scăzut de grăsimi și sare adăugată.
- Limitează aportul de zahăr adăugat la mai puțin de 10% din aportul total de energie.
- Cantitatea totală de sare adăugată, nu trebuie să depășească 1 linguriță (6 grame) pe zi.
- Gătește mai mult prin fierbere, coacere sau la abur şi mai puţin prin prăjire.
- Consumă băuturi alcoolice cu moderație.
- Menține un nivel optim de hidratare.
- În timpul mesei, evită activitățile care îți pot distrage atenția (telefon, TV, laptop etc.).
- Fă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată spre intensă pe săptămână.
- Așează-te la masă când îți este foame și evită ronțăielile extra. Nu căuta în frigider alinarea emiționala.
- Gândește pozitiv.
- Odihnește-te suficient.