Scris de: Dynamic Studio
Timp de citire: 4 minute
IZOLARE și CARANTINĂ sunt cele două cuvinte care, până acum câteva săptămâni, nu aveau valoare mare pentru noi.
Văzută în ansamblu, situația nu este tocmai roz, dar stă în puterea noastră să dăm puțină nuanță imaginii. Cu toate că unii dintre noi avem tendința să gândim în tonuri reci, cred că în această perioadă #coronavirus #covid19, este vital să abordăm o gândire pragmatică și să învățăm să ne adaptăm circumstanțelor. În acest sens venim cu câteva propuneri pentru a-ți umple timpul într-un mod cât mai eficient și atractiv în perioada de izolare.
1. Meditează!
În urma unui studiu realizat de o echipă de neurologi de la Institutul Max Planck pentru Cogniție Umană și Științe Neurologice din Germania, pe un grup de 300 de voluntari, timp de 9 luni, proiectul denumit “ReSource”, a confirmat că meditația sau rugăciunea combate stresul.
Acesta fiind unul dintre principalele boli întâlnite în lumea modernă, fiind un pericol iminent inclusiv în momentul actual, poate fi un factor declanșator al unor boli precum tulburări de anxietate, depresii, maladii cardiovasculare și metabolice.
Cercetătorii au observat în urma unui test care prezenta o situație extrem de stresantă, că nivelul hormonului de stres, cortizolul, a fost cu 51% mai redus în cazul subiecților care au practicat sesiunile de meditație.
Drept urmare, îți recomandăm să introduci în rutina ta zilnică, câteva minute pentru meditație!
2. Fă sport în carantină!
Oamenii care fac exerciții fizice au mai multă energie. Chiar dacă situația nu ne mai permite să mergem in sălile de sport, avem alternativa antrenamentului acasă – online, asistat de un antrenor. Partea bună e că faci mișcare, nu te simți singur și te mai și distrezi interacționând cu ceilalți.
3. Citește!
„Un cititor trăiește o mie de vieți înainte de a muri. Cel care nu citește niciodată trăiește doar una.” George R.R. Martin
Ne putem pierde ușor printre filele unei cărți bune, evocând totodată o stare de liniște interioară. O carte ne poate delecta prin conținutul ei fiind un izvor de cunoștințe ce contribuie la dezvoltarea noastră.
4. Trezește-ți pasiunea!
Activități prin care ne definim ca și persoane: scrisul, pictura, sculptura, fotografia etc. sunt deseori ascunse undeva în interiorul sufletului sub scuza “nu am timp”. Dacă ai o pasiune este momentul să te întorci la ea! Creativitatea, elaborată sub orice formă, anulează plictiseala indusă de izolare.
5. „TRĂIEȘTE MAGIA SCENEI” Teatrul Regina Maria
Teatrele din țară și-au deschis porțile online pentru noi, intrarea fiind liberă. Contextul de program cultural online a venit în urma reglementărilor instaurate o dată cu COVID-19. Actorii nu renunță să ne încânte inimile și continuă să interpreteze spectacole din diferite stagii. Tot pentru noi, maeștrii precum Oana Pellea, se filmează citind diferite fragmente din cărți sau recitând poezii.
6. Fă un tur impresionant prin marile muzee!
Muzee precum THE LOUVRE (Franța), THE BRITISH MUSEUM (Marea Britanie), THE DALÍ THEATRE-MUSEUM (Spania), THE NATIONAL MUSEUM OF THE UNITED STATES AIR FORCE (SUA) etc. se pot vizita online. Inițiativa apărută înaintea promulgării deciziilor restrictive cu privire la noul virus COVID-19, îngăduie doritorilor prilejul de a păși virtual printre impozantele exponate și expoziții ale instituțiilor de cultură.
7. Home Cinema!
Circulă glume cum că Netflix ar fi prietenul de suferință în izolare. Poate nu dispunem de o platformă pentru filme sau seriale, însă ele se pot căuta oricum la un click distanță online. Propun să ne alăturăm grupurilor de cinefili și să organizăm un maraton de filme. Cine din familie adoarme primul la film?
8. Gătește!
Gustul, mirosul și aspectul apetisant al unei mâncări desăvârșite ne încântă tuturor simțurile. Probabil cei care erau obișnuiți ai restaurantelor se află la o răscruce în prezent: fie mor de foame, fie învață să gătească (daca nu știau deja, desigur). Postul negru nu e alternativă à la longue dar cum toate au un început, pentru cei mai puțini familiari cu aragazul, tigaia, cratițele cum s-ar zice, clipa a sosit!
9. Fă curat!
Luna martie aduce cu ea pe lângă virusul nou și asteniile mult prea bine cunoscute, laitmotivul primăverii – CURĂȚENIA! Este un timp mai mult ca perfect pentru o curățenie de primăvară.
Covid-19 impune un nivel al igienei extrem, drept urmare curățenia și dezinfecția la domiciliu. Redecorează, aranjează-ți hainele după culori, concepe noi organizatoare pentru bucătărie, lasă-ți imaginația să zboare!
10. Hedonism sau Carpe Diem!
Conceptul de Hedonism din greacă hedone se traduce prin „plăcere”. Curentul filosofic proclamă plăcerea, desfătarea drept binele suprem. Făcând lucrurile pentru noi și cu plăcere, timpul va zbura luând cu el o parte din griji. Noi vom rămâne cu starea de bine, relaxare și satisfacție în urma îndeletnicirilor realizate în casă.
Acestea fiind scrise, DECALOGUL ÎN VREME DE COVID-19 l-am parcurs. În consecință, haideți să nu acordăm timpul nostru prețios în întregime plictiselii. Fiecare clipă trebuie trăită și valorificată. Având activitate, motivul izolării sub egida COVID-19 va prinde o alură mai colorată.